Page content

Creatieprocessen op de werkvloer

Creatieprocessen op de werkvloer

 

Samen aan het werk aan één schilderij, dat is een verrassend proces. Je kunt bijvoorbeeld iedereen een klein schilderijtje laten maken, over een bepaald thema, dat je met elkaar afspreekt. Dan kun je groepjes vormen en die groepjes leggen de werken naast elkaar en maken een wat groter werk, dit vraagt overleg, samenwerking. Je kunt tijdens het creatieve proces zoveel interventies doen als je wilt. Maar natuurlijk kun je ook gaan voor ontspanning en voor het plezier, de fun!

Je kunt het proces ook verdiepen, samen met een coach, het proces van het schilderen brengt dan allerlei zaken aan het licht, thema’s over samenwerken, over de rollen die aangenomen worden binnen een team. Maar ook thema’s waar het bedrijf zijn pijlen op heeft gericht, zijn heel goed in beeldende sessies te implementeren. Juist omdat het spelenderwijs gaat en je met een ontspannen, speelse bezigheid bezig bent, mindfull. Als je tekent of schildert ben je meteen in het hier en nu, het voelt alsof je een dier aait. Meteen gaan er hele andere processen werken, die zorgen voor een fijne vibe in jezelf. Je komt in je lijf en uit je denken. Sommige mensen worden doodsbang als ze moeten schilderen of tekenen,  zijn bang om hun creativiteit  aan te boren. Schrikken als ze een doek zien, schildersspullen. Het zweet breekt hen uit! ‘Ruk! We gaan schilderen!” Ook daar is alle begrip voor. Iedereen mag zijn bijdrage leveren, iedereen is even belangrijk en iedereen heeft daarin zijn/haar eigen tempo.

Samen met je team aan één schilderij werken kan op zoveel manieren, je kunt ook een groot doek neerleggen, waar de teams achter elkaar aan werken. Iedere groep krijgt een opdracht. De eerste prepareert het doek bijvoorbeeld, werkt aan de achter/ondergrond. De andere groep schetst het onderwerp erop, weer een andere groep schildert de schets in, etc..dit is vooral heel leuk als je meerdere onderdelen tijdens je event hebt, je kunt de teams aan een thema laten werken, waar het schilderen een onderdeel van is. Zo laat je je werknemers over hetzelfde thema op verschillende manieren/invalshoeken nadenken. 

Als het werk af is, is er altijd de evaluatie. Dit kan met elkaar onder begeleiding van de kunstenaar. Het moment om je verhaal te doen, ook hier kun je luchtig even delen hoe je het hebt ervaren, maar je kunt dit onderdeel ook uitbuiten, door met elkaar over een eindevaluatie na te denken. Door het werk te ‘exposeren’ neem je met zijn allen de nodige afstand en zie je het werk dat nu af is in de ruimte. De werknemers laten nadenken over de ruimte, hoe je het kunstwerk tentoonstelt kan ook een onderdeel van de workshop zijn. We verwonderen ons nu met zijn allen, over het resultaat. Misschien kijken we nog naar een proces in wording, dan kan het afgemaakt worden op een later tijdstip, of je vraagt of de kunstenaar die het teamuitje begeleid het schilderij ‘af’ maakt, zodat het een geheel wordt. Mocht dat de wens zijn. Ikzelf, ben erg voorstander van de autonomie van een individu/groep/team. Voor mij is resultaat niet het belangrijkste. Maar natuurlijk is het ook super om jullie eigen gemaakte schilderij mee te nemen naar het bedrijf en aldaar op te hangen. Het kan zijn dat het een decoratieve waarde heeft, maar het kan ook fungeren als anker voor wat er allemaal voorbij is gekomen die dag. Een tastbaar werk voor op de afdeling, over wat er allemaal besproken en gevoeld en gedaan is die dag/weekend/week.

Enfin, waar je ook voor kiest, voor plezier van het maken of wil je de werknemers een kunstwerk laten maken voor in de kantine of voor de diepere laag van het proces. Deze schilder workshops/sessies zijn uniek in zijn soort. Ook omdat je samenwerkt met een professionele kunstenaar. De feedback van de kunstenaar is van onschatbare waarde. Even een paar uur leren kijken als een kunstenaar, geeft je meer dan je zou denken. Naast het leren van schilderstechnieken, compositieleer, hoe autonome beslissingen te nemen, filosoferen, nadenken over wat inspiratie is, het leren aanmaken en het nut van een kunstenaars(dag)boek en de beginselen van de kunstgeschiedenis, is dit een workshop om nooit meer te vergeten!

Mocht je geïnteresseerd zijn in een creatief bedrijfsuitje, ben je geïnspireerd? Neem dan contact op. De creatieve workshops/events worden op maat gemaakt. Samen met de kunstenaar maken we een passend aanbod. Deze workshops zijn geschikt voor kleine en grote groepen.

 

 

Comment Section

0 reacties op “Creatieprocessen op de werkvloer

Plaats een reactie


*